Bjelila, Apartmani Bjelila, Krasici

 

 

O mestu - Bjelila

Bjelila su malo turističko i ribarsko mesto u tivatskom zalivu (Boka Kotorska). Nalaze se na poluostrvu Luštica i deo su većeg naselja - Krtoli, koje pripada opštini Tivat. Bjelila, izlazeći direktno na tivatski zaliv gledaju se sa poluostrvom Prevlaka (Ostrvo Cveca), ostrvom Stradiote (Sv.Marko) i Gospom od Milosti. Bjelila se odlikuju prelepom obalom, bezbrojem uvala, kamenim kućama i konobama čineći jedinstvenu ambijentalnu celinu. Stoga, mesto je oduvek privlačilo umetnike koji su ovde tražili svoju inspiraciju.

tivatski zalivtivatski zaliv

tivatski zalivuvala bjelila tivatski zaliv

Bjelila su poznata i po stenovitim plažama i kristalno prozirnim morem koje spada u jedno od najčistijih na jadranskoj obali. Zbog čistoće mora i mira koji obezbeđuje, Bjelila su već decenijama izuzetno popularna, pogotovo među porodicama sa decom.

plaza bjelila plaza bjelila plaza bjelila
plaza bjelila plaza bjelila

U potrazi za savršenim letovanjem i pravim odmorom, turisti koji su jednom boravili ovde, skoro uvek se ponovo vraćaju, neretko i sami praveći svoje kuće za letovanje. Stoga su, u drugoj polovini prošlog veka, nastale čitave kolonije vikendica turista koji su svoje utočište od gradske vreve pronašli baš u Bjelilima.

Prisustvo kvalitene ribe i skrivenih uvala oduvek je privlačilo strastvene pecaroše koji su često u ovom mestu nalazili oazu za svoje poduhvate. Sveža riba se uvek može kupiti kod lokalnih ribara, a često, u dogovoru sa njima, možete i sami učestvovati u atraktivnom noćnom ribarenju. Jedinstvenost mesta upotpunjavaju stare drvene barke i ribarske mreže. Mreže i opremu za barke (vesla, ferali, sidra...) meštani drže u konobama (magazinima). Takođe, u svojim domovima i konobama, starim i po nekoliko stotina godina, domaću rakiju i vino poseduje i pravi skoro svaka porodica koja živi u Bjelilima. Orade, brancini, gavice (girice), cipoli uz dobro vino sačinjavaju nezaboravne večere i noći u sećanjima naših gostiju.

bjelilabjelilabjelila

bjelila bjelila bjelilabjelila bjelila

Dodatnu ambijentalnost Bjelilima upotpunjuje mediteranska flora. Tako da, šetajući se mestom ili do plaže, omiljene uvale možete "čupnuti" po neku smokvu, maslinu, ubrati ruzmarin...

........
O imenu

U Bjelilima se nalazi izvor slatke vode - Frutak, zbog kojeg su u prošlosti, meštanke iz drugih mesta dolazile da peru i ispriraju - "bjele" veš i svoje tkanine, pa otuda je i nastalo ime - Bjelila.

Duhovnost

Još u 13. veku Bjelila zajedno sa celim naseljem - Krtoli ulazi u sastav Miholjskog zbora, oblasti koja je predstavljaja metoh čuvenog i istorijski veoma važnog manastira Sv. Arhangela Mihaila, na poluostrvu Prevlaka. Tu je, Sveti Sava osnovao prvu zetsku arhiepiskopiju praveći korene duhovnosti ovog podneblja. Religijsko nasleđe je oduvek bilo vrlo važno i brižno čuvano u kulturi Krtola o čemu svedoče i brojne crkve.

bjelila bjelila

POŠALJI MAIL/UPIT

(00 382) 67 561 821 (CG)
(00 381) 63 346 118 (SR)
(00 382) 68 040 563 (CG)

 

(00 382) 67 561 821(CG); (00 381) 63 346 118(SR); (00 382) 68 040 563(CG); e-mail: apartmanibjelila@ymail.com.